KAUZA: "TV Gloria"

25.08.2014 21:03

Viedeň, 23.8.2013 (KAP) 016 259 – Vyšetrovanie internetového portálu „gloria.tv“ v Rakúsku pokračujú. Potvrdila to 23. augusta hovorkyňa štátnej prokuratúry vo Viedni pre Kathpress. V súčasnosti je spis na súde, pretože po domových prehliadkach vo Viedni a Hornom Rakúsku pred dvomi týždňami postihnutí podali sťažnosť, no vyšetrovanie pokračuje. V Švajčiarsku sa podobné vyšetrovania zastavili. Štátna prokuratúra v Graubündene tam vyšetrovala internetový televízny vysielač obvinený z rasizmu a porušovania slobody viery a kultúry. „Gloria.tv“ okrem iného tam v diskusii o „pilulke po akte“ prezentovala nemeckých biskupov s hákovými krížmi.
Rakúske vyšetrovanie viedla najprv prokuratúra vo Feldkirchu. Odtiaľ preložili proces do Viedne, kde sa v súčasnosti kauza skúma, ako zaznelo zo štátnej prokuratúry. Podľa štátnej prokuratúry v Graubündene sa však ďalej vyšetruje aj vo Švajčiarsku. Majú vraj poukazy na to, že pracovníci tohto portálu sa zdržiavajú vo Švajčiarsku bez povolenia a pre „gloria.tv“ pracovali ilegálne, ako vyhlásil hovorca na otázku Švajčiarskej katolíckej spravodajskej agentúry KIPA.
Predbežným vrcholom rakúskeho vyšetrovania boli domové prehliadky vo Viedni a v Hornom Rakúsku pred dvomi týždňami. Pritom podľa novín „Kronenzeitung“ došlo sčasti k manuálnym útokom, keď policajti chceli zabaviť počítače.
„Gloria.tv“ vysiela od r. 2005. „Naše smerovanie sa orientuje prísne katolíckou náukou“, uvádza vo vyhlásení. Od r. 2006 vedie vysielač švajčiarsky kňaz Reto Nay. Naya diecézny biskup Churskej diecézy v marci 2013 uvoľnil z úradu. Technickým sídlom servera je Moldavsko. Nay vedie vysielač s kňazom pochádzajúcim z rakúskej Diecézy St. Pölten Markusom Doppelbauerom a jeho sestrou Evou Doppelbauerovou. Účasť na portáli má okrem toho Moldavčanka Doina Buzutová. Právnym nositeľom je podľa rešerší novín „Zeit“ moldavská firma „Nina Buzut Dodalu S.R.L“, ktorá vyrába kozmetické výrobky, a ktorú vlastní sestra Doiny Buzutovej. –zg-