Vatikán: Kardinál Müller ostro napomína americké rehoľníčky

11.05.2014 21:51

https://hirportal.sikerado.hu/images/kep/201304/LCWR_logo.jpg

Vatikán, 6.5.2014 (KAP) 016 980 – Vatikánska Kongregácia pre náuku viery obvinila zastrešujúcu Konferenciu amerických predstavených ženských reholí z veľmi vážnych omylov v oblasti náuky viery. Prefekt kongregácie, kardinál Gerhard Müller, ju vo vyhlásení ostro napomenul, čo sa týka svetonázorových koncepcií, ktoré sa zreteľne odchyľujú od katolíckej náuky.

Dokument uverejnený na webovej stránke kongregácie obviňuje  „Leadership Conference of Women Religious“ (LCWR - Konferenciu predstavených ženských reholí) okrem toho z neposlušnosti voči vatikánskym usmerneniam, ktorá hraničí so sabotážou. V LCWR sa združilo až 80 percent predstavených amerických ženských reholí.

Kardinál Müller sa minulú stredu stretol s delegáciou LCWR. V dokumente žiada rehoľníčky, aby arcibiskupovi Seattle, Jamesovi Petrovi Sartainovi, ktorý má z poverenia Svätého stolca viesť reformu cirkevne uznanej konferencie, umožnili plniť „aktívnu úlohu“ v živote organizácie.

Konkrétne kardinál Müller obvinil LCWR okrem iného z toho, že svojvoľne verejne ocenila teologičku, ktorej pôsobenie obsahuje z hľadiska amerických biskupov veľmi vážne omyly v náuke viery. To sa musí považovať za „otvorenú provokáciu“ voči Svätému stolcu.

LCWR sa okrem toho stále viac otvára koncepcii „vedomej evolúcie“, ktorú vyvinula sporná agnostická filozofka „New Age“ Barbara Marx Hubbardová. Jej základné tézy podľa Müllera odporujú kresťanskému zjaveniu a pripomínajú učenie gnózy, ktoré Cirkev už vo svojom rannom období odsúdila ako herézu.

Vedomá evolúcia neukazuje nezmerateľný poklad, pre ktorý sa  generácie žien všetkého vzdávajú a nasledujú Krista,“ uviedol Müller. Koncepcia „vedomej evolúcie“ vychádza z toho, že človek dosiahol úroveň vývoja schopnosťami, ktoré sa v minulosti pripisovali Bohu. To mu umožňuje, aby si sám stvárňoval svoju budúcnosť.

„Kladiem si otázku,“ píše kardinál Müller, „či tieto rehoľníčky ešte vôbec vnímajú vzdialenosť takýchto náuk od katolíckej náuky.“ Vatikán teraz očakáva zreteľné znamenia spolupráce týchto predstavených.

Ešte za pápeža Benedikta XVI. Svätý stolec uviedol prešetrovanie LCWR kvôli závažným obvineniam. V otázkach ako homosexualita, kňazská vysviacka žien, potraty a antikoncepcia mali rehoľníčky zastávať postoje, ktoré sa zreteľne odkláňajú od katolíckeho učiteľského úradu. Konferencia amerických predstavených ženských reholí kritiku odmietla a kritizovala „nedostatočnú transparentnosť procesu prešetrovania“.

Za pápeža Františka sa potom v máji 2013 konala vo Vatikáne medzinárodná konferencia generálnych predstavených ženských reholí, na ktorej sa táto téma znova nadhodila. Rozruch spôsobila kritika kardinála Joao Braza de Aviza, prefekta Kongregácie pre rehole, čo sa týka prístupu Vatikánu k LCWR. Kardinál Aviz sa pred rehoľnými predstavenými sťažoval, že vatikánsky postup v prípade tejto zastrešujúcej konferencie ženských reholí s ním nikto neprekonzultoval.

To sa okamžite vysvetľovalo ako kritika Kongregácie pre náuku viery, ktorá LCWR postavila pod komisárske vedenie arcibiskupa Jamesa Petra Sartaina. Vec rozvírila toľko prachu, že Vatikán považoval za potrebné podať objasnenie: „Niet nijakých interných rozdielov názorov v prístupe k LCWR. Prefekt Kongregácie pre náuku viery, Müller, a prefekt Kongregácie pre rehole, Aviz, v tejto záležitosti úzko spolupracujú.“ K citovaným výpovediam kardinála Aviza samotným sa Vatikán nevyjadril. –zg-