Kontroverzné vyjadrenie Mons.Burke voči papežovi: "Budem klásť odpor."

11.02.2015 14:05

Burkeť

Englewood, 10.2.2015 (kath.net/KNA) 017 641 – Kardinál Raymond Leo Burke (66) by sa v otázkach týkajúcich sa morálky manželstva nebál ani konfliktu s pápežom, ak by František poprel pravdu katolíckej náuky o manželstve. «Je mojou svätou povinnosťou brániť pravdu náuky a disciplíny Cirkvi vzhľadom na manželstvo», povedal Burke pre americkú tlačovú službu CNA v utorok. «Nijaká autorita ma nemôže uvoľniť z tejto zodpovednosti.»

Americký kardinál bol patril počas synody biskupov v októbri k najrozhodnejším protivníkom liberálneho prístupu k znovu zosobášeným rozvedeným. V novembri ho pápež uvoľnil z postu prefekta najvyššieho cirkevného súdneho dvora a menoval ho za patróna Rádu maltézskych rytierov.

Kardinál Burke v rozhovore s CNA v podstate potvrdil svoju výpoveď z interview cez víkend, iba vysvetlil, že spomínaná otázka opísala «hypotetickú situáciu». Burke pre francúzsku televíziu France 2 povedal, že pápež má slúžiť katolíckej náuke a nemá moc ju meniť.

Na otázku, ako by reagoval, keby František trval na reforme náuky o manželstve, Burke odvetil: «Budem klásť odpor. Nemôžem inak.» Kardinál dodal, že Cirkev vidí v «ťažkej dobe». Hovoril o «bolestnom a starosti vyvolávajúcom vývoji». Dodal, že Kristus však Cirkvi prisľúbil, «že zlé mocnosti ju nepremôžu».

Na otázku, či je pápež jeho priateľ, Burke odvetil, že si iste nechce  «urobiť z pápeža nepriateľa».

Kardinál Burke, ktorý bol od r. 2004 arcibiskupom St. Louis, bol Benediktom XVI. v r. 2006 menovaný najprv za člena Apoštolskej signatúry a v r. 2008 za jej prefekta. V r. 2010 ho Benedikt XVI. kreoval za kardinála. V decembri 2013 František ukončil členstvo Burkeho v Kongregácii pre biskupov, aj v Kongregácii pre kauzy svätých. V novembri 2014 ho menoval za patróna Rádu maltézskych rytierov, ktorý pomáha ľuďom v núdzi na celom svete a pôsobí v ňom 13 500 rytierov a dám. –zg-