Ako to, že Panna Mária má 2 hrobky na dvoch rôznych miestach (Efez a Jeruzalem)

17.08.2014 22:42

 

Clemens Bretano napísal knihu: "Život Panny Márie", ktorú predstavuje ako vízie bl.Kataríny Emmerichovej.

Tam sa vysvetľuje, prečo niektorí si myslia, že Panna Mária bola pochovaná v Efeze a iní, že v Jeruzaleme.

V spomínanej knihe sa tvrdí, že Panna Mária bola pochovaná v Efeze a že hrobka v Jeruzaleme bola pre prípad, žeby Panna Mária ostala v Jeruzaleme a tam aj zomrela. 

V skutočnosti naozaj Panna Mária zomrela v Jeruzaleme a tam aj bola pochovaná, ako to Boh zjavil ct.Márii z Agredy opísané v knihe "Tajomné (mystické) mesto Božie"

https://foto.turistika.cz/foto/width_380/50616/41933/full_199053_f_normalFile1-82.jpg

(obr. hrobka Panny Márie v Jeruzaleme)

www.turistika.cz/mista/jeruzalem-hrobka-panny-marie

551 "Pre lepšie objasnenie a v spojení s tým, čo bolo povedané predtým, ostáva nám zmieniť sa ešte, v ktorom roku najsvätejšia Pani obdržala tú veľkú milosť , o ktorej som hovorila v číslach 376, 465, 495 a 535.
Keď odišla z Jeruzalema do Efezu, mala 54 rokov, 3 mesiace a 26 dní;
plavbu cez more nastúpila 6. januára v 40. roku po narodení Krista.
V Efeze zotrvala 2 a pol roka; vrátila sa 6. júla roku 42, keď mala 56 rokov a 6 mesiacov.
Prvý snem, o ktorom som vyššie písala, konali apoštoli 2 mesiace po návrate Kráľovnej nebies z Efezu.
V dobe toho snemu dosiahla blahoslavená Panna Mária 57 rokov svojho veku.
Potom nasledovali boje a víťazstvá a Jej povýšenie do vysokého stavu tu popísaného, začiatkom Jej 58. roku, roku Pána štyridsiateho druhého a deviatich mesiacov.
Tento stav trval 2 260 dní, ako sa zmieňuje svätý Ján v dvanástej kapitole Zjavenia, a potom prešla do iného stavu, ktorý popíšem neskoršie.

752. Aby sa svet lepšie dozvedel o všetkých zázrakoch, ktoré sa mocou Pána pri tejto príležitosti stali, Pán sám pohnul všetkých obyvateľov Jeruzalema, aby sa zúčastnili na pohrebe Jeho najsvätejšej Matky, takže sotva bol v celom Jeruzaleme niekto, aj medzi Židmi a pohanmi, koho by neboli privábili tie zvláštne udalosti. Svätí apoštoli vzali na svoje ramená máry s presvätým telom a stánkom Božím a ako kňazi evanjeliového zákona niesli Zľutovnicu božských proroctiev a požehnaní v usporiadanom sprievode z večeradla do údolia Jozafat. Toto bol viditeľný sprievod obyvateľov jeruzalemských, ale okrem tohoto sprievodu bol tam ešte ďalší sprievod, v ktorom bolo veľké množstvo nebeského dvoranstva, skladajúce sa z tisíca anjelov našej Kráľovnej, ktorí stále spievali nebeské piesne, ktoré počuli apoštoli, učeníci, aj mnohí iní ľudia"

 

(obr. dom Panny Márie pri Efeze)

 

Clemens Bretano - z knihy: "Život Panny Márie"

9.4. Máriina cesta z Efezu do Jeruzalema. Ako ľudia začali veriť, že zomrela v tomto meste


Po treťom roku, čo žila Panna Mária v Efeze, pocítila veľkú túžbu uvidieť Jeruzalem. Ján a Peter ju tam odprevadili. Videla som tam zhromaždených niekoľko apoštolov, medzi nimi aj Tomáša. Myslím, že to bol koncil a Mária ich posilňovala svojimi radami.
Keď prišla, práve zapadalo slnko. Prv, než vošla do mesta, navštívila Olivovú horu, Kalváriu, svätý hrob a všetky sväté miesta okolo Jeruzalema. Božia Matka bola taká smutná a otrasená, že sa len s námahou udržala na nohách, a Peter a Ján ju podopierali.
Rok a pol pred svojou smrťou sa Mária ešte vrátila z Efezu do Jeruzalema. Zahalená v noci navštívila sväté miesta spolu s apoštolmi. Bola neopísateľne smutná a medzi vzdychmi šepkala: „Ó, Syn môj! Syn môj!“
Keď prišla pred zadnú bránu budovy, pred ktorou stretla Ježiša, ktorý padol pod ťarchou kríža, v mdlobách klesla na zem. Jej sprievodcovia sa nazdali, že zomiera.

Priniesli ju na Sion, do večeradla, v ktorom bola ubytovaná. Svätá Panna bola niekoľko dní taká slabá a chorá a upadala do takého bezvedomia, až sa viackrát báli, že zomrie. Preto pre ňu zaobstarali hrobku. Ona sama si vybrala jaskyňu na Olivovej hore a apoštoli poverili istého kresťanského kamenára, aby pre ňu urobil peknú hrobku.
Medzitým sa viackrát natoľko priblížila smrti, že sa chýr o jej odchode a o príprave hrobky rozniesol po Jeruzaleme i mimo neho. Avšak keď bola hrobka hotová, jej stav sa zlepšil a bola znovu dosť silná na to, aby sa mohla vrátiť do svojho domu v Efeze. Tam o rok a pol neskôr zomrela.
Hrobku, ktorú pre ňu pripravili na Olivovej hore, si ľud vždy veľmi ctil a neskôr bol nad ňou postavený chrám. Ján Damascénsky (toto meno som počula vo svojej mysli..., kto to vlastne bol?) napísal, že počul, že svätá Panna zomrela v Jeruzaleme a tu ju vraj aj pochovali.

https://a-repko.sk/knihy/zivot_marie.htm#kap9.4