Stav nespravodlivo väznenej kresťanky Asie Bibiovej sa zhoršuje

05.07.2014 12:32

P:3, 04. 07. 2014 14:21, ZAH

Lahore 4. júla (TK KBS) Súd v pakistanskom Lahore neustále odkladá pokračovanie procesu s kresťankou Asiou Bibiovou, ktorá je od roku 2010 vo väzení za bohorúhanie. Psychické a fyzické zdravie tejto matky piatich detí odsúdenej na smrť sa zatiaľ podľa pátra Ilyas Johna z lahorskej arcidiecézy prudko zhoršuje. John tiež povedal agentúre Asia News, že Bibiová okamžite potrebuje lekársku starostlivosť.

Asia Bibiová, ktorá sa stala symbolom boja proti zákonu o bohorúhaní, je od roku 2010 v cele smrti, izolovaná od vonkajšieho sveta, údajne kvôli bezpečnostným dôvodom. V roku 2011 islamskí extrémisti zmasakrovali guvernéra Punjábu Salmana Taseera a federálneho ministra pre náboženské menšiny Shahbaza Bhattiho za to, že sa ju pokúšali obhajovať.

Počas uplynulých týždňov odvolací súd v Lahore niekoľkokrát odložil začiatok druhostupňového procesu, čím zrejme pokračuje v tom, čo Bibiovej advokáti Sardar Khan Chaudhry a Sardar Mushtaq Gill označujú ako “zdržiavaciu taktiku”.

Príkladom tejto taktiky je aj udalosť z konca mája, kedy súdny spis týkajúci sa Asie Bibiovej zmizol zo zoznamu prípradov na prerokovanie bez vysvetlenia. Miestne zdroje uvádzajú, že sudcovia na seba nechcú vziať bremeno vynesenia rozsudku, a “príkazy zhora” ich tiež tlačia k tomu, aby verdikt odkladali.

“Dôrazne odsudzujeme postup magistratúry,” povedal pre agentúru Asia News moslimský aktivista Akeel Ale Mehdi. “Asia Bibiová už dosť vytrpela, a spolu s ňou aj jej rodina. Je tu čas, aby sa zadosťučinilo spravodlivosti a aby jej poskytli potrebnú lekársku starostlivosť. Sudcovia sa s prípadom musia okamžite zaoberať!”

Bibiovej advokáti podali novú žiadosť, aby sa čím skôr stanovil dátum odvolacieho procesu. Dokument, ktorí právnici predložili, hovorí o rýchlo sa zhoršujúcom zdraví väzenkyne, čo potvrdili aj jej rodinní príslušníci, ktorí ju navštívili v uplynulých týždňoch.

www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20140704018