Odvolanie Bezáka je podľa kardinála Duku nešťastná kauza

23.04.2015 12:29
I
lustračné foto: SITA/Ján Slovák


BRATISLAVA 5. októbra (WEBNOVINY)

– Odvolanie trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka je podľa českého kardinála Dominika Duku nešťastná kauza, ktorá vyvoláva napätie.

Ako povedal v sobotu novinárom, túto kauzu majú vysvetliť tí, ktorých sa týka. Tí musia podľa neho hľadať cestu, akým spôsobom ju vysvetliť.

On ako človek zvonku môže šliapnuť vedľa. „Je to určitý problém, ktorý musíte vyriešiť na Slovensku,“ uviedol.

Na otázku, či sa bude o ňu zaujímať povedal, že normálne je zaujímať sa o všetko, ale to ešte neznamená, že môže niekto veci riešiť.

O niektorých veciach sa podľa kardinála Duku dozvieme až z archívov. „Úrad biskupa nie je ako úrad politického predstaviteľa, ktorý vychádza z demokratickej voľby. Ide o menovanie, preto ide o služobný postoj. V armáde, keď sa preradzujú generáli, nedáva sa žiadne vyhlásenie,“ zdôraznil.

Duka tiež povedal, že aby mohol odpovedať pravdivo na otázky o kauze odvolania Bezáka, musel by vedieť z toho, čo počul, čo je skutočnosť a čo sú výroky najrôznejších skupín. „Slovenská biskupská konferencia je suverénna a preto ako zástupcovi susedného štátu a biskupskej konferencie nemám právo zasahovať. Nepoznám celú situáciu,“ konštatoval.


"Tradícia" odvolávanie biskupov v Česku


Dominik Duka (vľavo)Archívne foto: SITA/AP

V Českej republike majú podľa Duku s odvolávaním arcibiskupov tradíciu. Bolo ich odvolaných niekoľko. Spomenul arcibiskupa Rudolfa v 19 storočí, ktorý oficiálne rezignoval zo zdravotných dôvodov.

Druhým prípadom bolo prenesenie úradu arcibiskupa Leva Skrbenského z Prahy do Olomouca. „O ňom sa nahovorili rôzne veci a keď historici mohli vstúpiť do archívov, zistili, že príčina bola iná. Skrbenský odmietal vojnovú propagandu, pretože vedel, že pápež Pius X. je proti vojne. Cisárovi písal list, v ktorom ho prosí, aby vojnu odvolal. Ten list nebol cisárovi nikdy doručený,“ upozornil Duka.

Po ňom nastúpil arcibiskup, ktorý bol synom generála a viedenská vláda predpokladala, že bude mať kladný postoj k prvej svetovej vojne. Po nej rezignovali obaja. Pripomenul tiež vynútenú rezignáciu pražského arcibiskupa Františka Kordača v minulom storočí.


Odíde do Talianska

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal v júli 2012 trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, pretože chcel obnoviť medzi slovenskými biskupmi účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v Trnavskej arcidiecéze, v autentickom duchu II. vatikánskeho koncilu. Napísal to v liste, ktorý 18. októbra pápež 2012 poslal predsedovi Konferencie biskupov Slovenska Stanislavovi Zvolenskému.

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák by mal v novembri odísť pôsobiť do Talianska. Agentúre SITA to povedal jeho brat Jozef. Podľa informácií agentúry SITA by mal Bezák pôsobiť v talianskom Busollengu neďaleko Verony v kláštore rehole redemptoristov, ktorej je členom. Redemptoristi tam spravujú Sanktuárium Márie ustavičnej pomoci.

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/740761-odvolanie-bezaka-je-podla-kardinala-duku-nestastna-kauza/